Skovveien 2B

Ved å klikke send, aksepterer du at eiendomsmegler kontakter deg med informasjon om endelig salgssum, og salg av egen bolig.

Takk for henvendelsen!
Behandling av personopplysninger Meglers markedsføring etter boligsalg: Som ledd i meglers markedsføring aksepterer selger/kjøper markedsføring av salgsprisen etter salg. Kundens navn fremkommer ikke i markedsføringen. Ønsker du som kjøper eller selger å reservere deg mot dette, må du ta kontakt med megler på det aktuelle oppdraget.
  • Skovveien 2B

  • 0257 Oslo
Prisantydning
4 200 000,-
Fellesgjeld
107 275,-
Totalpris
4 433 224,-
Ligningsverdi
1 024 157,-
Fellesutgifter
2 890,- (varmtvann, kabel-tv/bredbånd, felles bygningsforsikring, vaktmester, nedbetaling av fellesgjeld, styrehonorar, drift og vedlikeholdt, kommunale avgifter m.m. Herav: Felleskostnader: 2018,- Avdrag og renter: 354,- Vedlikehold: 152,- Kabel-TV: 366,-)
Festeavgift
232 000,-
Beregnet totalkostnad
4 200 000,- (Prisantydning)
107 275,- (Andel av fellesgjeld)


4 307 275,- (Totalpris ekskl. omkostninger)

Omkostninger
7 650,- (Boligkjøperforsikring Legal24 (valgfritt))
525,- (Tingl.gebyr pantedokument)
525,- (Tingl.gebyr skjøte)
112 050,- (Dokumentavgift)
5 000,- (Eierskiftegebyr trekkes i oppgjøret - KJØPER)
199,- (Pantattest kjøper)


125 949,- (Omkostninger totalt)


4 433 224,- (Totalpris inkl. omkostninger)

NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.
Type
Leilighet (eierseksjon)
Primærrom
43m²
Bruksareal
43m²
Bruttoareal
47m²
Tomt
708m² (festet tomt)
Etasje
3.
Antall rom
2
Oppholdsrom
1
Soverom
1
Byggeår
1893
Gårdsnummer
211
Bruksnummer
223
Seksjonsnummer
36
Energimerking
G
Finn-kode
134845011
Sist endret

PartnerEiendomsmegler

Anders Sveen

+47 915 35 914
  • Nabolagsprofil

98%

av boligene er eldre enn 20 år

97%

bor i terrassehus, bygård eller blokk

79%

av eiendommene har pris over kr. 2,5 mill

59%

eier sin egen bolig

BRA/PROM

43 / 43 m²

Antall soverom

1

Eierform

Eierseksjon

Boligtype

Leilighet

Byggeår

1893

Energimerking

Oppvarmingskarakter Grønn - Energikarakter G

Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler.

Tomt

Areal: 708 kvm, Eierform: Festet tomt, Festeavgift: 232000

Tomten er fellesareal.

Beskrivelse

Skovveien 2 B er en lys og tiltalende 2-roms leilighet beliggende i tredje etasje i klassisk bygård fra 1893 med svært attraktivt beliggenhet på Frogner. Omgivelsene er preget av et mekka av shopping, parkområder, restauranter og caféer samt flere frodige parkområder. Det er meget gode kollektivtilbud med både buss og trikk i umiddelbar nærhet og t-bane/tog innen gangavstand.

Leiligheten har en nordvestvendt balkong på ca. 4,5 m² med hyggelig utsyn mot felles bakgård. Boligen er gjennomgående og oppleves som lys med gode solforhold. Det er mulighet for garasjeleie i nærliggende garasjeanlegg og området er en del av beboerparkering.

Boligen fremstår som godt vedlikeholdt, og det ble blant annet montert nytt kjøkken og modernisert baderom i 2015. Boligen har parkett på gulv, bortsett fra badet hvor det er stilige fliser med gulvvarme. Veggene er malt i delikat fargevalg, og de store vindusflatene samt den gode takhøyden (2,95 m) bidrar til en luftig atmosfære. Sikringsskap med automatsikringer og jordfeilbrytere er lokalisert i entré/gang. Varmtvann, kabel-tv og bredbånd er inkl. i felleskostnader.

Kjøkkenet har stilren kjøkkeninnredning fra 2015 med svært god benke- og oppbevaringsplass, samt integrerte hvitevarer fra Smeg som stekeovn, koketopp, oppvaskmaskin samt kjøle-/fryseskap. Videre har boligen en smakfull stue med en fin utforming og god plass til ønsket møblement. Den åpne løsningen bidrar til en sosial og luftig romfølelse. Badet er modernisert i 2015 og er delikat flislagt med store fliser på vegger og gulv med gulvvarme, samt regnfallsdusj og opplegg for vaskemaskin. Leiligheten har et romslig soverom som vender mot stille bakgård og det er god plass til både dobbeltseng, nattbord og tilhørende garderobeløsning. Entreen er romslig og gir et godt førsteinntrykk. Leiligheten disponer én kjellerbod ca. 5 m².

Innhold

Pen og gjennomgående 2-roms selveierleilighet beliggende i bygårdens tredje etasje og inneholder:

entré/gang, stue, kjøkken, bad/wc, soverom med utgang til balkong mot indre gårdsrom på ca. 4,5 m².

Leiligheten disponerer en kjellerbod på ca. 5 m².

Standard

Entré | Velkommen inn!

Entreen gir et godt førsteinntrykk av leiligheten og har blant annet parkett på gulv og lysmalte veggflater. Praktisk nisje for oppheng av yttertøy og sko Det er montert åpen garderobeløsning og ellers er det plass for annet møblement.

Kjøkken | God skap- og benkeplass

Leiligheten har et stilfullt og moderne kjøkken fra 2015. Kjøkkenet har en åpen løsning mot stuen, hvilket bidrar til en sosial og luftig romfølelse. Innredningen har hvite profilerte fronter, benkebelysning og sort benkeplate av stein med underlimt kum i rustfritt stål.

Videre har kjøkkenet integrerte hvitevarer fra Smeg som stekeovn, platetopp, oppvaskmaskin, samt kjøle-/fryseskap. Over koketoppen er det ventilator med kullfilter.

Stue | Fin utforming

Leiligheten har en luftig og tiltalende stue med god plass for sofaløsning med tilhørende møblement. Stuen har parkett på gulv og gode vindusflater som gir rikelig med lys. I tillegg har rommet plass til spisebord.

Bad/wc | Modernisert i 2015

Badet er delikat og romslig, med grå fliser på vegg og gulv, gulvvarme og downlights i himlingen. Innredningen består av servant, speil og vegghengt toalett. Videre har badet et dusjhjørne med rullestein på gulv, glassvegg og rengfallsdusj, samt opplegg for vaskemaskin.

Soverom | Utgang til balkong

Soverommet vender mot indre gårdsrom og oppleves som luftig med god plass til både dobbeltseng, nattbord og medfølgende garderobeløsning med god oppbevaringsplass.

Fra soverommet er det utgang til nordvestvendt balkong på ca. 4,5 m². Balkongen vender mot indre gårdsrom, og har tregulv i impregnert trevirke og svartlakkerte stålkonstruksjoner. Her er det god plass til diverse utemøblementer.

Beliggenhet

Flott beliggenhet med attraktiv på Frogner med alle typer servicetilbud innen gangavstand. Apotek, offentlig kommunikasjon, nærbutikk og blomsterbutikk er så og si rett utenfor inngangsporten. I nærområdet finner du også Kaffebrenneriet, populære kaféer og restauranter, interiørforretninger, legevakt, kirke, kino, museum, vinmonopol, post, delikatesseforretninger, skoler (ungdomsskole og videregående skole), barnehager m.m. Gimle kino er en liten og tradisjonsrik kino i Bygdøy Allé 39. Kinoen er kjent for kunst- og kvalitetsfilmer helt siden den åpnet i 1939. Her får du god service og komfort, med øl og vinservering i foajeen.

Nærområdet byr på en rekke spennende shoppingmuligheter. I Skovveien ligger eksklusive klesforretninger, mens i Bygdøy Allé finnes det en rekke nisjeforretninger og interiørbutikker. Kort gangavstand til Solli plass, Majorstuen, Bygdøy, Aker Brygge og sentrum med alt av fasiliteter.

Fra leiligheten er det kort vei til Frognerparken hvor du kan nyte gåturer blant spennende kunst eller til fine treningsturer. I Frognerparken er Herregårdskroa et godt alternativ for en matbit hvor du sitter midt i en del av Oslos kulturhistorie. Frognerparken kan også tilby ulike aktiviteter som tennis i sommerhalvåret og skøytebane på vinteren. I tillegg inneholder Frognerparken Oslo Bymuseum, Frognerbadet og Frogner stadion. Videre er det kort gange til Slottsparken og Uranienborgparken. Du kan gå hyggelige turer langs promenaden ved Frognerkilen, og det finnes flere turstier som går langs sjøen ved idylliske Bygdøy som tilbyr hyggelige turstier og bademuligheter.

I umiddelbar nærhet finner du også offentlige kommunikasjonsmidler med hyppige avganger som bussforbindelser både fra Bygdøy Allé og trikk- og bussforbindelse på Solli.

Felleskostnader

2 890 pr. mnd. varmtvann, kabel-tv/bredbånd, felles bygningsforsikring, vaktmester, nedbetaling av fellesgjeld, styrehonorar, drift og vedlikeholdt, kommunale avgifter m.m.

Herav:

Felleskostnader: 2018,-

Avdrag og renter: 354,-

Vedlikehold: 152,-

Kabel-TV: 366,-

Etasje

3. etasje

Tomt

Felles eiet tomt på 708 m². Tomten er i hovedsak bebygd/opparbeidet, for det meste av bygningen i seg selv. Ellers et lite gårdsrom som er opparbeidet med asfalt og sykkelparkering.

Garasje / Parkering

Mulighet for å leie parkering i nærliggende garasjeanlegg som f.eks Frogner Atrium for kr. 3000,- pr. mnd eks. mva.

For øvrig gateparkering etter gjeldende bestemmelser.

Området er en del av ordningen "beboerparkering". Dvs. at man med beboerkort kan parkere gratis døgnet rundt - hele uken - også utover det som er maksimal parkeringstid, mot et gebyr på kr 3000,- i året. For mer info se www.bymiljoetaten.oslo.kommune.no/trafikk_og_samferdsel/parkering/beboerparkering/.

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. 1 024 157 pr. 31.12.16

Formuesverdi som sekundærbolig kr. 3 686 964 pr. 31.12.16

Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder).

Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Byggemåte

Klassisk bygård over 4 etasjer, kjeller og utbygd loft.

Tradisjonell bygårdsbebyggelse med bærende konstruksjoner i hullmurkonstruksjon.

Etasjeskillere med trebjelkelag og stubbloftfyll.

Grunnmur i tegl, antatt fundamentert på flåte eller faste, komprimerte masser.

Yttervegger i tegl.

Pussede og malte fasader med trekninger rundt vinduer.

Saltak i trekonstruksjoner antas tekket med plater.

Snøfangere er montert.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger "ekspedisjonsdokument" fra byggeåret. Et ekspedisjonsdokument er forgjengeren til ferdigattest. Dette dokumentet er førstesiden på byggesaken, hvor alle godkjennelser blir stemplet på (oppmålingssjefen, brannsjefen, helseråd, etc). Dette dokumentet kan være (ferdig) attestert, men i noen tilfeller er det bare registrert dato for byggeanmeldelse. Ved eldre bygårder er det som oftest dette dokumentet som vedlegges (attestert eller uattestert) for bekreftelse på at bygningen ble lovlig satt opp. Ekspedisjonsdokument kommer hovedsakelig i bygg som ble bygget på 1800-tallet og frem til rundt 1940-50.

Boligens areal

Primærrom: 43 kvm, Bruksareal: 43 kvm, Bruttoareal: 47 kvm

3. etasje:

Bruksareal: 43 m².

Primærrom: 43 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom: Entré/gang, bad, stue/kjøkken og soverom

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte takst for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler.

Oppvarming

Gulvvarme (kabler) på bad.

Ellers elektrisk oppvarming med panelovner.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Schala & Partners Eiendomsmegling visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Regulering

Eiendommen er regulert til bolig- og næringsformål. Det rives, bygges og rehabiliteres i området. For ytterligere opplysninger om regulering, vennligst ta kontakt med megler.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Servitutter / tinglyste rettigheter og forpliktelser

1892/900364-1/105 Bestemmelse om bebyggelse

01.09.1892

Overført fra: 0301-211/223

Gjelder denne registerenheten med flere

2007/316436-2/200 Festekontrakt - vilkår

11.04.2007

gjelder fra dato: 01.09.2005

TOMTEVERDI: NOK 5.328.000

ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 177.600

Pant for forfalt festeavgift

Bestemmelser om regulering av leien

Med flere bestemmelser

Gjelder denne registerenheten med flere

2011/748480-1/200 ** Nye vilkår - feste

19.09.2011

ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 200.000

Kan ikke overdras uten samtykke av hjemmelshaver/utleier

Pant for forfalt festeavgift

Med flere bestemmelser

Pengeheftelser i festerett

2007/316436-2/200 Festekontrakt - vilkår

11.04.2007

gjelder fra dato: 01.09.2005

TOMTEVERDI: NOK 5.328.000

ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 177.600

Pant for forfalt festeavgift

Bestemmelser om regulering av leien

Med flere bestemmelser

Overført fra: 0301-211/223

Gjelder feste

Gjelder denne registerenheten med flere

2011/748480-1/200 ** Nye vilkår - feste

19.09.2011

ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 200.000

Kan ikke overdras uten samtykke av hjemmelshaver/utleier

Pant for forfalt festeavgift

Med flere bestemmelser

2017/1136719-1/200 Pantedokument ved bytte av bank

16.10.2017 10:39

BELØP: NOK 4.100.000

Panthaver:DNB BOLIGKREDITT AS

Org.nr: 985621551

Gjelder feste

Elektronisk innsendt

Grunndata

2011/709098-1/200 Seksjonering

06.09.2011

opprettet seksjoner:

snr: 36

formål: Bolig

tilleggsdel: Bygning

sameiebrøk: 42/1872

2017/51396-1/200 Resek/endring formål/brøk/tilleggsdel

17.01.2017

endring av formål/brøk:

snr: 36

formål: Bolig

tillegsdel: Bygning

sameiebrøk: 42/1865

For øvrige opplysninger om grunndata, se den seksjonerte matrikkelenheten.

Rettigheter på andre eiendommer

Ingen rettigheter funnet.

Vei/vann/avløp

Offentlig vei, vann og avløp i henhold til informasjon fra Oslo kommune. Det er private stikkledninger fra eiendommen og ut i det offentlige ledningsnettet.

Sameie

Sameiet består 1 bygning med til sammen 33 seksjoner. Sameiets eiendom har gårdsnr. 211 bruksnr. 223 i Oslo kommune. Sameiet er registrert i foretaksregisteret med organisasjonsnummer 997 534 212.

- Sameiet har vaktmesteravtale med Saja Eiendom AS

- Sameiet har avtale med Get.

Fellesgjeld / lånevilkår

Andel langsiktig gjeld (lån) utgjør kr. 55.501,12,- og andel festeavgift utgjør kr. 51.774,29,-. Totalt vil andel fellesgjeld for denne seksjonen utgjør kr. 107.275,40,- pr. 30.06.2018.

Andel fellesformue for denne seksjonen utgjør kr. 13.251,- pr. 31.12.2017.

Sameiet har et lån:

Lånenummer: Handelsbanken 8397 71 62745

Rentesats: 3,5%

Effektiv rente: 3,62%

Restløpetid: 2.422.127,-

Løpetid: 18 år og 5 mnd

Innfrielsesdato: 01.01.2036

I en tolkningsuttalelse har toll og avgiftsdirektoratet lagt til grunn at salgsverdi pluss andel fellesgjeld er seksjonens fulle verdi. Det skal følgelig beregnes, og betales, dokumentavgift også for seksjonens andel av fellesgjeld i sameiet.

Forsikring

Gjensidige

Polisenummer: 81281393

Hva skjer i gården / vedlikehold etc.

Det må påregnes generelt vedlikehold av sameiet.

Fremtidig vedlikehold:

- Hovedinngangsdører

Tilbehør

Følgende tilbehør medfølger handelen:

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer som ikke er integrert i innredningen, medfølger ikke i handelen. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt i salgsoppgaven.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.

Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post til: as@schalapartners.no eller SMS: 91 53 59 14 til megler. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett eller app. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig ovenfor budgiver at bud ermottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.

Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser skal derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. For at megler skal kunne avholde forsvarlig budrunde, bes det om at bud gis i god tid før budfristen. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises til det "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er inntatt i salgsoppgaven.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.

Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Hvitvaskingsloven

Eiendomsmeglere er fra 1/1-2004 underlagt hvitvaskings-loven. Dette innebærer at eiendomsmegler er forpliktet til å melde mistanke om forsøk på hvitvasking til ØKOKRIM.

Solgt 'as is' / Salgsbetingelser

Eiendommen selges som den er, det vil si i den stand den forelå ved besiktigelse, jfr. Lov av 3. juli 1992 nr. 93 om avhending av fast eiendom (avhl.) , § 3-9 hvor det heter: Eigedom selt "som han er" el. - Endå om eigedomen er selt "som han er" eller medliknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut frå kjøpesummen og tilhøva elles. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving.

Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav utover det som opplyst tidligere, jfr. avhendingslovens, § 3-2. Skulle det vise seg at slike krav likevel ikke er oppfylt, er selgeren ikke ansvarlig for disse.

Med henvisning til Avhendingslovens § 3-10, oppfordres kjøper til å undersøke eiendommen grundig og gjerne med fagmann før avtale inngås (aksept av bud).

Eierseksjonsloven

Det opplyses om at ingen kan eie mer enn to boligseksjoner i sameiet, jfr. Lov om eierseksjoner §23

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.

Heftelser

Borettslagsmodellen innebærer at borettslaget eier eiendommen, mens andelseierne eier andeler i borettslaget, som gir andelseier borett til en bestemt bolig.

Andelseierne har ikke personlig ansvar for selskapets fellesgjeld, men boligselskapets løpende utgifter må dekkes av andelshaverne. Manglende innbetaling av fellesutgiftene som følge av andre andelshaveres mislighold, eller der boligselskapet sitter på fraflyttede og usolgte andeler, må dekkes av de øvrige andelseierne.

Borettslaget har dog lovbestemt pant for inntil 2 G i andelene.

På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. Vennligst ta kontakt med megler for nærmere spesifikasjon av disse.